Voorproefje opleiding BLVC in de bouw en infra

Komend najaar organiseren het Nederlands Instituut voor de Bouw (NIB) en BLVC.nl samen de opleiding 'BLVC in de Bouw en Infra'. Het NIB schreef, bij wijze van voorproefje, een korte blog met 5 tips voor ervaren omgevingsmanagers en andere projectmedewerkers, die zich verder willen verdiepen in het werken met BLVC.

Opleiding: theorie en praktijk gaan hand in hand

Tijdens de 4-daagse opleiding BLVC in de bouw en infra nemen we deelnemers mee door de verschillende fasen van een project en laten we zien hoe BLVC in elke projectfase een plek te geven. We zoomen in op verschillende BLVC-documenten, zoals de BLVC-scan en het BLVC-plan. Kennis over de theorie en de plannen op papier worden afgewisseld met de praktijk. Doordat alle docenten uit de praktijk afkomstig zijn, kunnen ze praktische handvaten geven. De opleiding omvat ook 2 excursies, waardoor cursisten de realiteit van het werken met BLVC buiten ervaren.

Meer informatie over het programma en hoe je je voor de opleiding kunt aanmelden, vind je hier.

Voorproefje: 5 BLVC-tips van de docenten

De NIB-blog ‘5 tips voor ervaren omgevingsmanagers!‘ geeft een voorproefje op de opleiding BLVC in de bouw en infra. 5 docenten geven hun tips voor een goede toepassing van BLVC in je project.

Tip 1
Door het werken met faseringskaarten komen als vanzelf de raakvlakken van de disciplines uitvoering, werkvoorbereiding en omgeving op tafel. Hierdoor kun je al in BLVC-voorbereiding passende keuzes en maatregelen nemen, waardoor de uitvoering soepeler verloopt. Gewoon omdat je beter voorbereid bent. Faseringskaarten tonen via eenvoudige tekeningen en in Jip-en-Janneke-taal waar gewerkt wordt, welke tijdelijke (verkeers)maatregelen gelden en wat de omgeving er van merkt. Zie ook de pagina ‘BLVC-tool: Faseringskaart
Marie-Louise Gasseling, Omgevingsmanager, Adviseur Duurzame Bouwlogistiek en Circulair Bouwen, Zelfstandig ondernemer bij Circle Motion

Tip 2
Zorg dat het BLVC-plan gedragen en onderschreven wordt door alle partijen betrokken bij het werk. En dan niet alleen de betrokken opdrachtgevende partijen, maar zeker ook de uitvoerende partijen (aannemers). Ieders commitment is nodig om ervoor te zorgen dat alle maatregelen uit het BLVC-plan ook daadwerkelijk nageleefd en tot uitvoering worden gebracht.
Joanna Wilbers, Omgevingsmanager en BLVC-Specialist voor BLVC.nl

Tip 3
BLVC is altijd maatwerk. Pas het format dus zo aan het past bij het project. Je hoeft namelijk niets op te nemen over de tram als er geen tram door je werk gaat. Voorkom dat het BLVC plan een dik boekwerk wordt, houd het leesbaar en compact. Dit kan door te werken met kaartjes en het concreet benoemen van de maatregelen.
Pien Gokemeijer, Verkeerskundig specialist en BLVC-Specialist bij Ingenieursbureau Amsterdam

Tip 4
Voor een goed werkend BLVC-plan is het belangrijk om draagvlak te creëren in je hele projectteam. Door nut en noodzaak duidelijk te maken, wordt er al in een vroeg stadium nagedacht over een zo bereikbaar, veilig en leefbaar mogelijk project. Dit voorkomt discussie op latere momenten als afspraken al zijn vastgelegd.
Sjors Ebbeling, Omgevingsmanager bij Ingenieursbureau Amsterdam

Tip 5
Loop regelmatig een rondje om te kijken hoe het gaat en maak een informeel praatje. Een nuttige informatiebron hoe het gaat buiten en hoe het wordt ervaren.
Marieke Duineveld, Omgevingsmanager bij BESIX Nederland